Acupunctuur

Acupunctuur is de meest gekende vorm binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het wordt als volwaardige geneeswijze erkend door de World Health Organisation. Deze organisatie schrijft naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek: Acupunctuur wordt aanbevolen voor zeer veel aandoeningen en klachten, bevordert het natuurlijk herstel en is effectief, veilig, goedkoop en kent geen bijwerkingen.

De World Health Organisation heeft een indicatielijst van aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Het is dan ook een goede aanvulling op de westerse geneeskunde. Acupunctuur wordt nog altijd als een alternatieve therapie gezien dit is achterhaald gezien dat acupunctuur steeds meer verweven is met onze westerse behandelingen.


Wat is acupunctuur?

Bij acupunctuur wordt bij gezondheidsklachten uitgegaan van de mens in zijn totaliteit. Lichaam en geest vormen één geheel en kunnen elkaar over en weer beïnvloeden. Daarnaast hebben meerdere factoren invloed op jouw gezondheid zoals jouw woon- en werkomgeving.

Bij White Tara streven wij net als in de Traditionele Chinese Geneeskunde er naar de mens weer in harmonie met zichzelf en zijn omgeving te brengen. Ziekte, lichamelijke en geestelijke klachten of “niet goed voelen” worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Bij acupunctuur en massagetherapie wordt er gewerkt aan herstel van deze verstoringen en daarmee dus aan herstel van de energiebalans.

Acupunctuur doet deze verstoringen herstellen door het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest aan te zetten. In ons lichaam circuleert een continue stroom van energie via energiebanen, meridianen genoemd. Dit netwerk van meridianen is verbonden met elkaar als ook met alle organen. Een verstoring in deze energie- stroom kan veroorzaakt worden door invloeden van binnenuit en van buitenaf.
Bijvoorbeeld door:
+ bacteriën, virussen
+ verkeerde houding
+ ongezonde levensstijl zoals : roken, drinken, ongezonde voeding
+ overbelasting, stress
+ hevige emoties en/of trauma’s


Wanneer acupunctuur?

De werking van acupunctuur is zeer effectief bij het bestrijden van pijn en het verlichten van symptomen. Daarnaast zijn de behandelingen vooral gericht om de oorzaak van de klacht aan te pakken. Zowel bij acute als bij chronische aandoeningen. Soms zijn bij chronische aandoeningen of anatomische afwijkingen de oorzaak niet te verhelpen maar kan acupunctuur wel symptomen als pijn,vermoeidheid, beperkingen of andere ongemakken verminderen of wegnemen.


Waarom acupunctuur?

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het nauwelijks bijwerkingen kent. En omdat bij een acupunctuurbehandeling jouw gehele energiehuishouding verbetert, voel je je snel fitter en gezonder.
Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.


Diagnose

Eerst volgt een uitgebreid intakegesprek waarin we samen naar de klacht kijken en er vragen worden gesteld. Het voelen van de polsen en het bekijken van de tong is binnen de Chinese geneeskunde naast het uitvragen van de klacht een belangrijk onderdeel om tot een juiste diagnose te komen. Om de tong goed te kunnen beoordelen, vraag ik je voorafgaand aan elk consult de tong niet te schrapen of te poetsen. Voedingsmiddelen met kleurstoffen, denkend aan koffie en drop kan een juiste diagnose ook beïnvloeden.

Aan de hand van de informatie uit het gesprek, de tong en polsdiagnostiek bepaal ik welke behandeling er toegepast gaat worden en welke acupunctuurpunten geprikt gaan worden.


Behandeling

Aan de hand van de informatie uit het gesprek, de tong en polsdiagnostiek bepaal ik welke behandeling er toegepast gaat worden en welke acupunctuurpunten geprikt gaan worden. De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. Ik plaatst zeer dunne steriele naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt ik als acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Het reguleert de energiestromen in uw lichaam, waardoor:

  • een betere doorstroom van energie ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

De behandeling is vrijwel pijnloos. Toch reageert iedereen verschillend op de behandeling. Dit kunt u merken aan een licht tintelend, zwaar, warm of drukkend gevoel rondom de naalden. Sommigen ervaren ook een licht klein elektrisch stroompje. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. Al deze gevoelens wordt Dé-Qi genoemd en duurt maar even. Daarna ervaar je een ontspannen gevoel. De energie in het lichaam is nu in stroming gezet en herstel is daarmee begonnen. Dat is wat u kunt ervaren. De naalden blijven gemiddeld 20 à 30 minuten zitten. Een behandeling bij White Tara hoeft niet persé alleen uit acupunctuur te bestaan. Afhankelijk van de klacht of aandoening worden ook soms combinaties toegepast van acupunctuur, moxa, cupping en massagetherapie.

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen en de frequentie hangt af van uw klacht. 1x per week of 2 weken is het meest gebruikelijk. Wanneer uw klacht afneemt, neemt het aantal behandelingen ook af. De meeste cliënten ervaren na 3 tot 5 behandelingen al een positief effect.

Voor informatie, vragen of het maken van een afspraak kan je mij bereiken op
het telefoonnummer 06 512 924 12 of via de mail info@whitetara.nl