Dr. Tan’s Balans methode bij pijnklachten

De volgende uitspraak vertaalt krachtig en helder de kern van de visie van de Chinese Geneeskunde op pijn:

不通這痛 痛則不通  
“Tong ze bu tong, bu tong ze tong”

Als er vrije stroom is, is er geen pijn,
Als er geen vrije stroom is, is er pijn.

Pijn is een signaal vanuit de hersenen dat ons ervan bewust maakt dat er ergens in het lichaam iets misgaat. Je kunt het dus zien als een beschermingsmechanisme; zonder pijnprikkel zouden we niet overleven omdat we dan niet tijdig en adequaat in kunnen grijpen. In veel gevallen lost het lichaam het probleem zelf op en soms is er wat hulp van buitenaf nodig. Maar wat nu als je met je pijnklachten al verschillende specialisten hebt gezien en nog steeds is er geen verbetering? Of nog erger: de oorzaak van de pijn is niet goed te achterhalen, laat staan op te lossen.

Dr. Tan‘s Balans methode is zéér effectief voor het bestrijden van pijn, bewegingsbeperkingen en/of andere sensaties in het lichaam. Deze behandeling zorgt ervoor dat blokkades wordt opgelost, de energie weer vrij kan gaan stromen en pijn en ongemak snel verminderen tot verdwijnen. Veel mensen ervaren al verlichting van hun symptomen na hun 1e sessie.

De inmiddels in 2016 overleden Dr. Richard Teh-Fu Tan heeft deze bijzondere methode van acupunctuur al meer dan 30 jaar met veel succes toegepast in de VS bij vele soorten pijnen en andere ongemakken. Volgens Dr. Tan kun je de behandeling vergelijken met een lichtschakelaar. Deze zit op een andere plek van waar de lamp zich bevind en door de schakelaar aan te doen geef je de lamp stroom en gaat branden. Op dezelfde manier kunnen we bijvoorbeeld een acupunctuurpunt op de hand / arm gebruiken om pijn in de rug te verminderen. Dr. Tan’s Balansmethode maakt gebruik van een systeem van spiegelen. Voor klachten bijvoorbeeld aan de voet kan de hand behandeld worden. Het uitgangspunt is dat pijnklachten verminderen of verdwijnen, door het balanceren van de energie (Qi) in de lichaamsmeridianen.

De Dr. Tan's Balans methode

De methode is in te zetten bij:
Met name klachten aan het bewegingsapparaat, zoals schouders, nek, elleboog, pols, vingers, tenen, enkels en knie, heup en ook rugklachten. Ook meer chronische en/of complexere aandoeningen kunnen goed worden behandeld.

Deze methode biedt enkele niet onbelangrijke voordelen:

Tijdens een nascholingscursus van Dr. Tan’s Balans methode ben ik gefascineerd geraakt door de effectiviteit van deze methoden. Ik wil mij hierin meer en meer specialiseren door vervolgcursussen te blijven volgen de komende tijd.

De behandeling

Er wordt u allereerst gevraagd om de plaats aan te wijzen waar zich de meeste pijn bevindt. Vervolgens wordt bepaald welke meridiaan, ook wel energiebaan genoemd, door dat gebied loopt. Aan de hand daarvan wordt een keuze gemaakt met welke meridiaan het probleem behandeld gaat worden. In de meeste gevallen wordt daarbij de naald geplaatst op een meridiaan aan de tegenoverliggende kant van het lichaam. Dus bij pijn links zal rechts behandeld worden. De plek op de meridiaan waar de naald wordt geplaatst wordt bepaald aan de hand van een aantal schema’s van projectie van het lichaam op arm, been of hoofd, een soort reflexzones op het traject van de meridiaan. Er wordt daarbij niet in de eerste plaats gezocht naar de klassieke acupunctuurpunten, maar vooral naar de plaats die het meest gevoelig is bij indrukken. Na elke naald wordt er na 10 seconden gevraagd naar het effect ervan en dit is ook medebepalend voor het zetten van de volgende naald. Zo is er een voortdurende interactie met de client om tot een optimale en direct werkende therapie te komen. Wanneer het juiste punt is geprikt, is al na enkele seconden een vermindering van de pijn waarneembaar. In de loop van de behandeling verdwijnt de pijn vaak helemaal.

Aantal behandelingen

Na de eerste behandelingen zal in de regel de pijn deels terugkeren, maar steeds in geringere mate en na een langere tijdsduur. Voor mensen die deze behandeling ondergaan is iedere keer weer verrassend om zo direct een voelbaar resultaat te ervaren. Een heel overtuigend bewijs van de werking van acupunctuur!

Voor informatie, vragen of het maken van een afspraak kan je mij bereiken op het telefoonnummer 06-512 92 412 of via de mail info@whitetara.nl